“Sărbători fără pocnitori”- o campanie de informare inițiată de profesorul Marian Găloiu

Aproape că nu există noapte de Revelion în care să nu auzim sunetul asurzitor al petardelor și pocnitorilor. Legislația în vigoare însă interzice folosirea anumitor articole pirotehnice. Acestea nu pot fi folosite decât de cei care au vârsta peste 16 ani și doar în anumite condiții. Cei care încalcă regulile privind deținerea și folosirea obiectelor pirotehnice, printre care petarde, pocnitori etc, riscă amenzi de la 5.000 de lei până la 7500lei.

Unele dintre aceste articole pirotehnice, mai exact, cele care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil, pot fi folosite în spații restrânse sau chiar și în interiorul locuințelor. Concret, în această categorie se încadrează focuri bengale, chibrituri bengale, beţişoare bengale, pocnitori de Crăciun, jerbe, granule scânteietoare, chibrituri detonante, pocnitori pentru petreceri, şerpi, scântei, pocnitori cu confeti și bobiţe explozive.

Suplimentar, persoanele suficient de mari pentru a utiliza articolele pirotehnice o pot face “numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului”. De asemenea, aceste materiale nu se pot utiliza:

-între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
-la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste patru niveluri;
-la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
-la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
-în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.
Persoanele, fie ele fizice sau juridice autorizate, care încalcă una dintre restricțiile de mai sus la utilizarea articolelor pirotehnice de divertisment riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei.

O campanie de informare în acest sens a fost demarată de către profesorul Marian Găloiu la Școala Gimnazială Obrejița.

“SĂRBĂTORI FĂRĂ POCNITORI” – așa a fost intitulată campania ce are ca scop prevenirea diferitelor accidentări cauzate de folosirea necorespunzătoare a petardelor și pocnitorilor în preajma sărbătorilor de iarnă. Totodată această informare îi poate scuti pe unii neștiutori de amenzi usturătoare.

”În activitatea de dascăl îi tot aud pe elevi cum își cumpără petarde pentru sărbători. Ceea ce nu știu ei este că legislația este destul de restrictivă și riscă amenzi usturătoare dacă folosesc petarde în afara perioadei stabilite prin lege.  Această campanie derulată atât la Școala Gimnazială ”Al. Vlahuță” Focșani cât și la Școala Gimnazială Obrejița are ca scop conștientizarea  pericolului pe care îl prezintă deținerea și utilizarea acestor produse cu încălcarea legii. Mesajul meu către elevi este următorul:  Necunoașterea legii nu vă scapă de pedeapsă! ”, a declarat profesorul Marian Găloiu.

Conform legii, petardele şi pocnitorile pot fi vîndute în perioada 27-31 decembrie şi pot fi utilizate în zilele de 31 decembrie şi 1 ianuarie.

Sursa: Alba24 și profilul de facebook Marian Găloiu

 

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu