Săraca vale bogată

Străbați Valea Râmnicului privind în stânga și în dreapta și te întrebi, oare ce blestem s-a abătut asupra sa de a rămas la un nivel mediocru din punct de vedere al dezvoltării și al infrastructurii? Te întrebi, oare ce i-a lipsit în decursul ultimei jumătăți de veac de a ajuns mai puțin populată și dezvoltată decât la începutul secolului xx ? Și totuși este peste nivelul tău de înțelegere …

Pornind pe Valea Motnăului întâlnim diverse bogății, precum apele sulfuroase de la băile ce au dispărut prin anii ’60- ’70.

  •    Urcând spre Jitia, poate cea mai bogată comună din zonă, unde țițeiul încă mai curge din malurile râpilor , iar sarea străpunge scoarța terestră arătându-și sâmburele alb privirii omenești, întâlnim acea vatră de spiritualitate creștină importantă în acele vremuri. 

Tot aici curg izvoarele sărate, ioduroase sau sulfuroase la Poiana Mărului sau pe Pârâul Sărat, apele lor pierzându-se în albia Râmnicului. Aici este locul unde există câteva puncte de atracție turistică reprezentate de Zidurile Uriașilor de pe culmea Dealului Roșu sau Pietrele Mâței ce gâtuie Râmnicul puțin în aval de vechiul sat dispărut de la confluența cu Sărățelul .

Și mai departe, la Vintileasca,  localitate așezată la poalele munților Piatra și Stejic, cerul se oglindește în apele Lacului Fără Fund, tremurând în adierea lină a vântului. 

Mai încolo , desprinse din vechile legende, se odihnesc Pietrele Fetei, despre care a scris atât de frumos Al. Vlahuță în România Pitorească. 

In partea cealaltă, pe Sărățel , natura ne oferă un spectacol grandios, aici existând o uriașă alunecare de teren la Sarea Roșie. Mai sus , pe Pârâul Argintăriei , încă se mai cunoaște vechea mină de aur , de unde, vreme de secole, s-a extras aur și argint.

Iar mai departe, pe valea Munteorului , în tumult de ape , te așteaptă cascada cu același nume, necunoscută multora chiar din zonă. 

Și pădurile. Pădurile ce se întind cât vezi cu ochii până dincolo de muntele Furu și albia Milcovului  …

 

Și toate aceste bogății sunt aici , printre noi ….şi noi suntem atât de săraci  ….

 

Extras din cartea PE PLAIURI RÂMNICENE de Marian Găloiu

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu