Foto-Video: Depunere coroanã de flori la Vintileasca în memoria eroilor cãzuti în urmã cu 104 ani în „Bãtãlia de Crãciun”

Bătălia de la Rămnicu Sărat – Decembrie 1916
Zilele acestea se împlinesc 104 ani de la cea mai importantă bătălie din timpul retragerii armatei române la sfârșitul anului 1916, în sudul Moldovei.
După zile de lupte aprige în trecătorile Carpaților și consumarea nefavorabilă a operației de luptă Argeș-Neajlov, într-o ultimă încercare de a apăra capitala, armata română a primit ordinul de retragere și stabilizarea frontului în sudul Moldovei. Pentru ca această operațiune să se încheie cu succes, comandamentul român a pus la cale o strategie prin care să întârzie înaintarea inamicului, prin acțiuni ofensive. Cea mai importantă dintre aceste acțiuni, a fost „Bătălia de la Râmnicu Sărat”, pe care germanii au numit-o Weihnachtsschlacht („Bătălia de Crăciun”), pentru că luptele hotărâtoare s-au dat în zilele Crăciunului catolic.
Bilanțul luptelor de pe Valea Râmnicului, din iarna anului 1916, au fost: 1.000 de morți, 139 de răniți și 239 de dispăruți, de partea română. Raportul de forțe a fost de 12 batalioane germane împotriva a 7 batalioane române.

Sursa text: Profilul de Facebook Pantelimon Sorin

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu