Bolovanul l-am gãsit, pregătit de valarit

„Bolovanul l-am gasit, pregătit de „valarit”.

„Valaritul”, obicei străvechi ce avea loc în primele zile de după Paști, în localitățile Jitia si Chiojdeni pe valea Ramnicului Sărat, județul Vrancea.
Conform documentelor istorice, „valaritul” se obișnuia si in unele localități din Ardeal. Flăcăi organizați în cete pe sate, în prima, ori a doua zi după Paște, mergeau prin sat, iar pe cei care ii intalneau ii luau în brațe și ii invarteau. Vizate erau in special fetele, dar si ceilalti gospodari, unii dintre săteni se urcau in poduri, fanarii, pomi, cu cofe de apă pe care le aruncau peste „valari”.
Selecția „valarilor” se făcea cu câteva zile mai inainte de Paste, in centrul comunei fiind un bolovan mare (80-100kg), pe care tinerii trebuiau să-l ridice.
Cand generația mea a inceput sa dea târcoale bolovanului, într-o noapte acesta a fost furat. In acel an, in ceata au patruns unii tineri nu prea bine pregatiti, rezultatul a fost ca acestia au fost tăvăliti de o ceata de tineri insurati. De atunci acest obicei nu a mai avut loc (1964-1965).” – ne povesteste, într-o postare pe facebook, Dumitru Hangu.

 

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu