Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Ion

Peste două milioane de români își serbează onomastica, astăzi ,când este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul.

Tradiția spune că , în dimineața zilei de Sfântul Ion, oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă , pentru a fi feriți de boli in timpul anului.

Potrivit Ministerului de Interne, peste două milioane de români poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul , cei mai mulți fiind bărbați .

Cele mai răspândite nume sunt Ioan, Ion, Ionuț , Ioana, Ionela si Oana, alături de derivatele lor Nelu, Ivan, Jana, Ionuța, Nela, Onuța, Ionelia și Jan.

Creștinii  îl consideră pe Sfântul Ioan Botezătorul cel mai mare dintre sfinți, după Fecioara Maria. În calendarul ortodox, el are trei zile de pomenire: 24 iunie – nașterea sa (sarbatoarea numită Dragaica sau Sanzienele), 7 ianuarie – ziua Sfântului Ioan ca botezător al Domnului si 29 august – tăierea capului Sfantului Ioan.

Sfântul Ioan mai este numit și Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunțat venirea lui Hristos. Părinții lui sunt preotul Zaharia si Elisabeta, care erau rude cu părinții Fecioarei Maria, Ioachim si Ana. Arhanghelul Gavriil i-a vestit lui Zaharia că soția sa va naște un fiu la bătrâneţe și se va chema Ioan. Zaharia nu a crezut acest lucru și a ramas mut până când Elisabeta a nascut.

Potrivit învățăturilor religioase, Ioan a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Iisus Hristos.

De asemenea, conform tradiției populare, după Sfântul Ioan „se botează gerul”, adică temperaturile încep să crească .

De Sfântul Ioan, există obiceiul numit „Udatul Ionilor”. În Bucovina, de exemplu, în trecut, se punea un brad împodobit la porțile tuturor celor care purtau numele de Ion, iar aceștia dădeau o petrecere.

În Transilvania, cei care purtau acest nume erau purtați prin sat până la râu, unde erau botezați.

Sursa:NEWS.RO

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu